Je kunt er niet meer om heen; duurzaamheid. Het is een belangrijk begrip en onze maatschappij is zich steeds bewuster van de rol die wij zelf spelen in de verandering van het klimaat. Maar wat is nu eigenlijk duurzaamheid? En wat heeft duurzaamheid met verf te maken? We lichten het graag toe in ons nieuwste blog.

Duurzaamheid is een breed begrip, maar kortgezegd komt het erop neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Dit evenwicht zorgt ervoor dat wij de aarde niet uitputten, zodat ook de toekomstige generaties er nog lang plezier van kunnen hebben.

 

De laatste jaren is de transitie naar duurzamer leven steeds beter zichtbaar. Zo zijn zonnepanelen en windenergie in Nederland niet meer weg te denken en zetten we in op minder fossiele brandstoffen in het vervoer. Daarnaast proberen we zo natuurvriendelijk mogelijk te zijn door onder andere ons voedsel meer lokaal te kopen, minder vlees te eten en andere eisen te stellen aan de producten die we kopen. En ook aan verf stellen we tegenwoordig andere eisen.

Verf en duurzaamheid

Verf is per definitie een chemisch product. Maar de laatste jaren is er een enorme transitie gaande naar verf met (meer) natuurlijke grondstoffen. Er wordt volop ingezet op de ontwikkeling van verf op waterbasis en allerlei biobased en natuurlijke alternatieven.

 

Wist je dat verf eigenlijk heel duurzaam is? Misschien klinkt dat wat tegenstrijdig, omdat verf uit een ‘chemische’ fabriek komt. Maar van origine heeft verf, naast een decoratieve functie, altijd een beschermende functie gehad. Zo waren het de Egyptenaren en Hebreeërs die als eerste verf gebruikten als een beschermende laag op het hout van hun schepen.

Betere duurzaamheid dankzij beschermende functie van verf

Het beschermende karakter van verf zorgt dat de duurzaamheid van de ondergrond aanzienlijk verhoogd wordt. Met goed onderhoud, kunnen we dankzij verf langer genieten van onze houten deuren en kozijnen. Niet alleen hout, ook andere oppervlaktes zoals metalen, steen, beton en zelfs kunststof kunnen voor langere tijd worden beschermd met een laagje verf. Denk bijvoorbeeld aan decenniaoude monumenten, zoals de Kinderdijk molens, die goed bewaard blijven dankzij verf. Of aan een metalen brug die door een beschermende coating niet vervangen hoeft te worden waardoor deze decennia langer mee gaat.

 

Natuurlijk moeten we ook eerlijk zijn. Sommige coatings zullen namelijk nooit volledig biobased gemaakt kunnen worden, maar er zijn wel steeds betere en duurzamere oplossingen die bijdragen aan het beschermen van onze aarde.

Onze kijk op duurzaamheid

Bij NelfKoopmans bekijken we duurzaamheid vanuit een breder perspectief. En dat is voor ons niet meer dan logisch, want de fabriek van NelfKoopmans ligt midden in het Waddengebied van Friesland. Dit waddengebied is onderdeel van Unesco Werelderfgoed en herinnert ons er dagelijks aan hoe mooi én belangrijk onze natuur is en dat we hier goed voor moeten zorgen.

 

Duurzaamheid is onderdeel van de missie van ons bedrijf en dat gaat verder dan alleen onze producten. Zo toetsen we onze volledige bedrijfsvoering op duurzaamheid. We dringen het gebruik van chemische grondstoffen zoveel mogelijk terug en creëren waar mogelijk zoveel mogelijk biosbased producten. Maar naast onze producten kijken we ook naar ons energiegebruik. We maken gebruik van windenergie en ons dak is voorzien van zonnepanelen. En ook zijn we altijd bezig met het verbeteren van het productieproces, zo halen we onze grondstoffen zo lokaal mogelijk en scheiden we ons afval op de juiste manier. Verder focussen we op recycling door gebruik te maken van gerecyclede emmers en het reinigen van ons afvalwater zodat het slib wat achterblijft kan worden gebruikt in de betonindustrie.

Duurzaamheid zit in het DNA van NelfKoopmans

Ons merk Koopmans Verf maakt als sinds de start in 1885 gebruik van natuurlijke ingrediënten. Oprichter Klaas Piet Koopmans maakte zijn eerste verfproducten op basis van lijnolie. Een product dat wordt gewonnen uit de vlasplant. De unieke eigenschappen van lijnolie maakt niet alleen dat verf duurzaam is, maar zorgt er ook nog eens voor dat het de beste beschermer van (tuin)hout is. Lijnolie is daarom nog steeds de basis voor de producten van Koopmans Verf. Daarnaast is in 2016 een nieuwe verflijn ontwikkelt op basis van hernieuwbare en biologische grondstoffen (Koopmans Aqua). Dit laat zien dat Koopmans Verf duurzaamheid nog altijd hoog in het vaandel heeft.

 

Ook met onze andere merken streven wij naar een zo duurzaam mogelijke productontwikkeling. Eén van onze merken, Nylo Coatings, is verrassend duurzaam. De producten bevatten nauwelijks tot geen oplosmiddelen, wat bijzonder is als je ziet waar het wordt toegepast. De producten zijn krachtpatsers op het gebied van wand, vloer en specialistische coatings voor onder andere de voedsel en medische industrie. Nylo Coatings wordt breed toegepast in de productie van voedingsmiddelen, (intensieve) zorg, maar ook zwembaden.

Klimaatneutraal in 2030

De Europese Unie wil dat Europa in 2050 volledig klimaatneutraal is. Deze missie wordt de ‘Green Deal’ genoemd. Om deze missie te te behalen zijn er de ‘Sustainable Development Goals’ opgesteld. Dit zijn zeventien doelen waar bedrijven aan kunnen werken om bij te dragen aan het behalen van de missie. Mooie doelen waar wij vanuit NelfKoopmans bewust mee bezig zijn. Zo gaan we komende jaren actief en gericht werken aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. Daarnaast willen wij met onze beschermende verven en coatings bijdragen aan duurzame woningen, speelplekken, gebouwen, schepen, zorginstellingen, fabrieken, gebouwen, etc. Hiermee streven wij naar een positieve impact op de maatschappij. Verder werken we niet alleen al grotendeels met biobased grondstoffen, maar zijn we voortdurend opzoek naar mogelijkheden om fossiele grondstoffen te vervangen voor hernieuwbare grondstoffen. We kijken continu naar de juiste balans tussen duurzaamheid op het gebied van milieu impact en duurzame bescherming van ondergronden.

 

Met elkaar en voor elkaar.

Wij zijn ervan overtuigd dat we met elkaar, met onze klanten en met onze relaties deze klimaatdoelstelling met succes zullen behalen.

 

© NelfKoopmansd alle rechten voorbehouden 2024

Deze uiting wordt gedaan door NelfKoopmans groep. Indien deze leidt tot transacties (leveringen, bestellingen etc.), zullen deze tot stand komen tussen enerzijds de werk bv die de verfproducten, diensten etc. levert en/of factureert en anderzijds de partij die afneemt.
Zie Algemene voorwaarden