Het proces van het maken van verf

Koopmans Verf

Het is 1885. Vincent van Gogh schildert de Aardappeleters, de eerste rit met een motorfiets wordt gemaakt én Klaas Piet Koopmans maakt voor het eerst professionele verf voor schilders. Dit deed hij gewoon vanuit huis in het Friese Ferwert, een terpdorpje vlakbij de Waddenzee. Nadat steeds meer schilders hem wisten te vinden maakt Klaas Piet zijn beroep van het maken van verf. Uiteindelijk groeit zijn bedrijf uit tot waar we vandaag de dag zijn. Maar hoe wordt verf eigenlijk gemaakt? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Het maken van verf begint op het lab

Wij hebben ons eigen laboratorium en dat is de plek waar het maken van verf begint. Op de afdeling Research & Development (R&D) worden al onze verven, coatings en probleemoplossers ontwikkelt. De kracht van onze R&D afdeling ligt in de ontwikkeling van specialistische probleemoplossers, het optimaliseren van bestaande producten en verduurzaming.

In het lab worden niet zomaar wat ingrediënten bij elkaar gegooid. Iedere verf en coating die wordt ontwikkelt is namelijk goed over nagedacht. Er wordt gekeken naar wat voor soort product er ontwikkelt moet worden, welke eigenschappen het product moet hebben en aan welke eisen het moet voldoen. Daarnaast wordt er altijd onderzoek gedaan naar hoe een product zo duurzaam mogelijk kan worden ontwikkelt.

Verfrecepten en grondstoffen

Een verf of coating bestaat uit meerdere grondstoffen, soms bevat één verf wel 15 verschillende grondstoffen. Deze verschillende grondstoffen zijn de ingrediënten van een verfrecept. Van iedere grondstof is een specifieke hoeveelheid nodig die er voor zorgt dat een product zijn kwaliteit krijgt én behoudt. Het lab ontwikkelt alle recepten en noteert de juiste verhoudingen zodat de mengers in de productie de grondstoffen in de juiste hoeveelheden kan mengen tot een verf of coating.

Wist je trouwens dat onze grondstoffen uit de regio in Europa komen en niet uit verre oorden? Dit vinden wij belangrijk. Zo beperken we de CO2 uitstoot van transport bewegingen. Daarnaast slaan we onze grondstoffen op in bulk. Ook dit draagt bij aan minder rijbewegingen en dus minder CO2 uitstoot. Maar waar mogelijk maken we natuurlijk het liefst gebruik van natuurlijk grondstoffen, zoals lijnolie. Wil je meer weten over duurzaamheid binnen NelfKoopmans? Lees dan ons vorige blog hier.

Bijstelling

Grondstoffen mengen tot de gewenste verf

Als het lab het recept van de te maken verf klaar heeft, wordt dit doorgestuurd naar de productie. In de productie hebben wij diverse mengers aan het werk. Onze mengers zijn onze chefs. Zij zorgen ervoor dat op basis van de recepten de grondstoffen in de juiste verhouding worden gemengd. Dit is een precisiewerkje, want soms kan er een afwijking in een grondstof zitten. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit van de verf. Daarom worden alle grondstoffen nauwkeurig afgewogen voordat het samengevoegd en gemengd wordt in de kuip.

verf mengenverf mengen

Testen van monsters

Bij NelfKoopmans streven we naar de hoogste kwaliteit. Daarom wordt in de productie na het mengen een sample afgenomen van iedere geproduceerde batch verf of coating. Dit sample gaat vervolgens naar het lab, waar onder andere wordt gekeken naar de structuur, viscositeit en de dekking van de verf.

Soms komt het voor dat een product de keuring niet haalt. Bijvoorbeeld door een afwijking in de grondstof. Er wordt dan een bijstelling geschreven voor de batch verf. Deze wordt vervolgens gedeeld met de mengers in de productie die de wijzigingen toepassen. Daarna wordt het product opnieuw gekeurd. Vaak is één bijstelling voldoende, maar het kan voorkomen dat er nog een bijstelling gemaakt moet worden voordat de batch goedgekeurd wordt. Wij herhaling de keuring totdat het product voldoet aan alle kwaliteitseisen. Zo zorgen wij ervoor dat de eindgebruiker altijd de beste kwaliteit verf heeft.

Afvullen en etiketteren

Na de goedkeuring van de kwaliteitscontrole zorgen wordt de kuip met de geproduceerde verf verplaatst naar de afvullijn. Onze productiemedewerkers in de productiehal zorgen ervoor dat het afvullen van de verf op de juiste manier gebeurd. Na het afvullen worden de blikken met verf verplaatst naar de etiketteerlijn waar de producten worden voorzien van de juiste etiketten en stickers. Ook zorgen zij ervoor dat de machines optimaal blijven draaien en de producten er piekfijn uitzien.

Etiketteren

Opslaan van producten en samenstellen van bestellingen

Producten die gereed zijn krijgen een unieke plek in ons magazijn. Onze magazijnmedewerkers halen de producten rechtstreeks uit de productiehal. Ze slaan de producten op in de juiste stelling in het magazijn totdat ze verzameld worden voor verzending van een bestelling. Naast het opslaan van producten die zijn speciaal zijn gemaakt voor bestellingen, hebben wij ook altijd voorraad gereedstaan van onze meest bestelde producten. Zo hebben we altijd voldoende voorraad en kunnen we zo snel mogelijk aan onze klanten leveren.

magazijn

Gereedmaken voor transport

Aan het eind van de middag worden alle bestellingen in de vrachtwagen geladen. Iedere dag zorgen onze magazijn collega’s ervoor dat de bestellingen op de juiste manier worden samengesteld en klaargezet voor transport. Ze laden de bestellingen in de vrachtwagen, klaar voor vertrek naar groothandels en andere verkooppunten.

Klaar voor gebruik!

Onze producten zijn verkrijgbaar bij groothandels. Een kleine uitzondering is ons merk Koopmans Verf. Deze is te krijgen bij verfspeciaalzaken. De groothandels en verfspeciaalzaken zorgen ervoor dat onze producten terecht komen bij de eindgebruikers, echte vakmensen! Zij laten onze producten schitteren op een muur, machine, schip of vele andere mooie projecten!

Een kijkje achter de schermen

Wil je een kijkje achter de schermen en meer weten over de productie van verf? Volg ons op LinkedIn en Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

© NelfKoopmansd alle rechten voorbehouden 2024

Deze uiting wordt gedaan door NelfKoopmans groep. Indien deze leidt tot transacties (leveringen, bestellingen etc.), zullen deze tot stand komen tussen enerzijds de werk bv die de verfproducten, diensten etc. levert en/of factureert en anderzijds de partij die afneemt.
Zie Algemene voorwaarden